Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

4.8.05

Skattefinansierade blöjor inte självklart

Mario och Magdalena Cruz i Nacka är upprörda. Kommunen har beslutat att förändra barnomsorgschecken så att förskolorna själva får besluta om de exempelvis vill lägga resurserna på fria blöjor till barnen eller fler anställda och mindre barngrupper.

Gläntans förskola som lille Camillo går på har bestämt att barnen måste ha med sig blöjor hemifrån. Dels för att frigöra resurser som kan läggas på annat. Dels för att slippa den knöliga hanteringen när mammor och pappor har speciella önskemål om specifika blöjmärken.

"Familjen betalar varje månad 1 300 kronor för Camillos förskolegång och tycker att det skulle räcka", skriver Dagens Nyheter idag. Bara blöjorna kostar 600 kronor per månad, enligt Marios och Magdalenas egna beräkningar. Kvarstår alltså hela 700 kronor som familjen betalar för övriga kostnader som är förenade med förskolans verksamhet. Och det skulle alltså räcka?

En förskoleplats subventioneras idag med närmare 100 000 kronor per barn och år. Det exakta beloppet varierar från kommun till kommun. Men problemet är egentligen inte att Cruz´betalar för mycket, utan raka motsatsen. De betalar alldeles för lite. Särskilt i jämförelse med att de familjer som kämpar och snålar med pengar och föräldraledighet för att kunna vara hemma tills barnet fyller två eller tre år inte får en krona extra. Däri ligger orättvisan, inte i att de som väljer skattesubventionerad förskola får betala blöjorna själva. Med maxtaxan har det blivit ännu svårare att se de verkliga kostnaderna och lättare att kräva mer och mer utan att inse att någon måste stå för fiolerna.

Nacka har gjort helt rätt. Det är bra att verksamheterna får större frihet, utan pekpinnar från kommunen. Nacka har dessutom en väl utbyggd barnomsorg med många alternativ, såväl kommunala som fristående. Om blöjor är en så avgörande fråga för familjen Cruz som det verkar i dagens tidning är det bara att byta förskola. Det stöter knappast på några större hinder.

Kanske finns det någon förskola i närheten som tycker att "fria" blöjor är en konkurrensfördel. Annars är det bara att ta ett snack med de andra föräldrarna på Gläntan. Tycker alla att blöjor är viktigare än personal går det säkert att få ledningen att ändra sig.