Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

10.6.05

Förvägra inte barnen skolavslutning i kyrkan!

Det här tydliga och välgörande pressmeddelandet kom, skolavslutningarna till ära, idag från kristdemokraternas Inger Davidson. Heja, säger jag!

---------------------

Förvägra inte barnen skolavslutning i kyrkan!

- Ibland beskrivs Sverige som landet lagom. Så var det kanske en gång i tiden, men inte nu längre. Det verkar snarare som om vi deltar i ett världsmästerskap i extremism och dumhet. Nu anser vissa att en av våra finaste traditioner, skolavslutning i kyrkan, ska betraktas som olaglig. Den kristna kyrkans symboler och bilder uppfattas tydligen som skadliga för barnen. Det är ingenting annat än rent trams.

Det sa Inger Davidson, kristdemokratisk riksdagsledamot, på fredagen med anledning av DN:s artikel om att skolavslutningar i kyrkan kan betraktas som lagbrott.

- I tider när TV pumpar ut vålds- och alkoholromantisk underhållning på barnprogramstid, när Internet svämmar över av pornografi fritt tillgänglig för barn, så är det skolavslutningar i kyrkan som ska förbjudas. Det finns ingen rim och reson i detta.

- ”Barnen får inte utsättas för ensidig påverkan för den ena eller andra trosinriktningen”, säger Skolverket. Nu är kristendomen emellertid inte den ”ena eller andra trosinriktningen”. Kristendomen är den enskilt viktigaste delen av Sveriges kulturella arv. Ska man överhuvudtaget ha möjlighet att förstå vår kultur och historia, vår litteratur, människosyn och rättsuppfattning måste man förstå kristendomen. Men hur ska våra barn komma i kontakt med vårt kulturarv om det till och med är förbjudet att fira skolavslutning i kyrkan?

- Både svenskar och invandrare behöver förstå den kultur de lever och verkar i. Att beröva dem den möjligheten leder till onödiga motsättningar och ökad segregation. Om det är så skadligt att en gång per år vistas i en kyrkolokal så är vår kulturhistoria rena dynamiten.