Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

24.5.05

Barn har rätt till både en mamma och en pappa

För att det ska bli barn behövs en man och en kvinna. Eller hur? Det brukar de flesta vara överens om. Ändå är Sverige på god väg att införa en lag som innebär att barn, med skattemedel, berövas rätten till en av sina föräldrar. Kraschade familjer är alltid en tragedi, liksom att barn vid skilsmässor tappar kontakten med mamma eller pappa. Men att det som nu är på väg att få statens sanktion är milt sagt bedrövligt.

Det här pressmeddelandet från riksdagen damp precis ner i min mejlbox:

Lesbiska par får rätt till insemination på svenska sjukhus
Den 1 juli blir det möjligt för lesbiska par att få barn genom assisterad, eller konstgjord, befruktning på sjukhus i Sverige. Hittills har endast kvinnor som är gifta eller sambo med en man haft den möjligheten. Lagutskottet ställde sig på tisdagen bakom regeringens förslag.
Assisterad befruktning kan ske antingen genom insemination eller befruktning utanför kroppen, till exempel provrörsbefruktning. Enligt lagen får behandlingarna bara utföras vid allmänna sjukhus respektive universitetssjukhus. Ett barn som på detta sätt har kommit till genom assisterad befruktning har möjlighet att få veta vem den biologiska föräldern är.
Ett lesbiskt par som genomgår en assisterad befruktning på sjukhus kommer att vara föräldrar till det barn som föds. Partnern eller sambon till den kvinna som föder barnet måste ha samtyckt till behandlingen. Föräldraskapet ska bestämmas genom bekräftelse eller dom.

Insemination i hemmet eller utomlands
Lesbiska par som genomför en assisterad befruktning på annat sätt, till exempel genom insemination i egen regi eller utomlands, kommer inte att på samma sätt att räknas som föräldrar i lagens mening. I dessa fall ska det, liksom i dag, bestämmas vem som är pappa till barnet.

Lagutskottet håller med regeringen om att barnets rätt till kunskap om sitt ursprung är viktig. Det är en omständighet som talar för att lesbiska par ska få möjlighet till assisterad befruktning på sjukhus i Sverige.

Kristdemokraterna säger nej till förslaget
Kristdemokraterna anser att regeringen i sitt förslag helt bortser från pappans betydelse för barnets utveckling. Partiet menar att staten inte ska medverka till familjebildningar där barn från början med automatik berövas rätten till en av sina föräldrar.

För mer information: Ring Monica Hall, föredragande i lagutskottet, på telefonnummer 08-786 43 08.

Planerad dag för debatt och beslut: Fredagen den 3 juni. Debatten sänds via webb-tv.