Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

23.5.05

Historiskt kul vid Tyresö slott

I går var det kaos vid Tyresö slott, men ett historiskt och kuligt kaos. Bara att få parkering visade sig vara ett mindre äventyr. Gycklare och hantverkare visade upp sig och kyrkans män och kvinnor fanns på plats. Det gjorde också en hel massa barn. Vår egen Agnes förde en ojämn kamp med mjukiselefanten i barnvagnen, men för alla som hunnit bli lite äldre var söndagen en fest. Det är inte varje dag som man får prova bågskytte, dragkamp eller att måla sin egen sköld. Den hungrige kunde smaka kött på pinne (som verkade vara lite väl hårt grillat) eller prova gröt på gammaldags vis, om inte den medhavda picnic-korgen smakade förstås.

Medeltidsdagar- och veckor har blivit ett ganska vanligt inslag i Sommarsverige. Den som är allt för noga med fakta hittar säkert massor att klaga på. Men det är ju inte heller tänkt att vara ett akademiskt seminarium. Tvärtom är det just kombinationen av mycket lek och en del lärande som gör medeltidsdagarna så spännande. Det kan väcka intresse och en nyfikenhet att veta mer.

Historia är viktigt. Det är ett sätt att få perspektiv på vår egen tid och komma bort från en del av tidsandans närsynthet. Historia lär oss mer om oss själva och varför saker runt om oss ser ut som de gör. Men ingen börjar med att tugga årtal och historiska processer. Däremot kan bågskytte och en egenhändigt målad sköld vara en bra start.

Kul förresten att det är just medeltiden som blivit så poppis. Mellan digerdöd, krig och missväxt var medeltiden allt annat än en mörk parentes i mänsklighetens historia. Det intellektuella livet var spännande och friheten relativt stor.

Michael Nordbergs bok ”Den dynamiska medeltiden” är sedan länge ett standardverk i historia på universitetsnivå. Men den är skriven på ett sätt som inbjuder till sträckläsning. Rekommenderas varmt som sommarläsning.