Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

4.5.05

Dags för vårdnadsbidrag i Tyresö

Just nu utreder barn- och utbildningsförvaltningen möjligheten att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag i Tyresö. Tanken är att skapa verklig valfrihet för familjer som vill ta hand om sina barn på olika sätt. Det är oacceptabelt att skattebetalarna i genomsnitt i landet bidrar med 87 000 kronor per år för varje barn i den kommunala barnomsorgen, medan de som väljer att ordna barnomsorgen på annat sätt i princip inte får någonting mer än barnbidraget. En Skop-undersökning häromåret visade att hela 75 procent tycker att även de föräldrar som vill ordna barnomsorgen på annat sätt än via kommunen bör kunna få ekonomiskt stöd.

I Tyresö har den borgerliga majoriteten gjort mycket för att förbättra och utveckla barnomsorgen. Men för att skapa verklig valfrihet och rättvisa är det dags att gå vidare och införa något slags kommunalt vårdnadsbidrag. Den tekniska lösningen kan diskuteras, men inriktningen måste vara att myndigförklara familjen. Föräldrarna är bättre än politiker på att avgöra när och om Kalle och Lisa ska börja på dagis.

För kristdemokraterna är målsättningen att ge föräldrarna mer tid för barnen. Dagis är bra, och måste ha en hög kvalitet. Men det passar inte för alla. Framförallt måste det vara praktiskt möjligt att skjuta upp dagisstarten tills barnet fyllt tre år. Den socialdemokratiske författaren och debattören Per Kågeson har i boken ”Tid för barn?” visat att det inte finns något vetenskapligt stöd för att en tidig dagisdebut har någon positiv inverkan på barnens utveckling. Han slår ett slag för statliga och kommunala vårdnadsbidrag och menar att det inte heller är samhällsekonomiskt lönsamt att tvinga alla ett- och tvååringar till daghem. I stället vill han se just ett vårdnadsbidrag för att skapa flexibilitet och rättvisa.

Familjer som kan bestämma över sin egen situation och har verklig möjlighet att välja, har bättre förutsättningar att bli trygga familjer och därmed också ge barnen en bra start i livet.