Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

19.4.05

Habemus Papam!

I kväll fick aposteln Petrus sin 264:e efterträdare. Den tyske kardinalen Joseph Ratzinger valdes av konklaven efter bara fyra omröstningar. Hans namn blir Benediktus XVI. Världens katoliker, andra kristna och människor av god vilja gläder sig.

Den nye påven har under lång tid varit en av Johannes Paulus II:s närmaste medarbetare och är en av få kardinaler som är någorlunda känd till och med i Sverige. Tyvärr har många försökt att placera honom i förenklade och fyrkantiga fack som inte har särskilt mycket med Kyrkans tro och lära att göra. Min egen kunskap om de kardinaler som nämndes i förhandsspekulationerna är mycket begränsad. Men den nye påven har jag mött genom hans skrifter och uttalanden och uppskattar honom mycket. Han representerar en värme, en ödmjukhet, ett djup i tron och en evangelisk radikalitet som behövs.

Välkommen Benediktus! Vi ber för dig och är övertygad om att din företrädare gör detsamma från himmelen!

Så här presenteras den nye påven på katolska kyrkans hemsida:

Habemus Papam - Benediktus XVI
Strax före klockan 19.00 ikväll fick världen veta att vi har fått en ny påve. Det är kardinal Josef Ratzinger som på konklavens andra dag blivit ny påve. Han har tagit namnet Benediktus XVI. Vår nye påven har framförallt gjort sig känd som prefekt för Troskongregationen. Han har också varit ordförande för den påvliga bibelkommissionen och den internationella teologiska kommissionen och dekan för kardinalskollegiet.

Benediktus XVI föddes den 16 april 1927 i Marktl am Inn i Tyskland. Han prästvigdes den 29 juni 1951. Hans far var polisofficer och han kom från en traditionell bondfamilj i Bayern. Sina tonår spenderade han Traunstein. I slutet av andra världskriget togs han ut i kriget. Under åren 1946 till 1951 studerade han filosofi och teologi vid universitetet i München och vid högskolan i Freising. Msgr Bernhard Koch, präst i Stockholms Katolska stift, var studiekamrat med den unge Joseph Ratzinger.

- Han utmärkte sig tidigt för sin stora intellektuella kapacitet, säger han. Han var alltid lugn och samlad, en djupt from student.Bland studiekamraterna trodde man att han i första hand skulle göra akademisk karriär, men precis som sin företrädare har han nu gått från en lysande bana som professor i teologi, till att bli kyrkans andlige ledare.

- Han är präglad av den teologiska skolan i München, där man förenar en vilja till förnyelse där det behövs med en kontinuitet av det centrala i den katolska tron.

1953 fick han sin doktorsgrad på en avhandling om kyrkofadern Augustinus.Han undervisade sedan i teologi och dogmatik i Freising, senare i Bonn (59-69), Münster (63-66), Tübingen (66-69) . 1969 blev han professor i teologisk dogmatik och dogmatikhistoria vid Universitetet i Regensburg. Redan 1962 blev han välkänd som en av de framstående rådgivarna åt Kölns ärkebiskop Joseph Frings, under Andra VatikankoncilietBlans hans många publikationer finns Introduktion till den kristna tron och Dogma and revelation.

I mars 1977 utsågs han av Paulus VI till ärkebiskop av München och Freising. Den 28 maj samma år blev han den förste stiftsprästen att bli biskop i stiftet på över 80 årHan utnämndes till kardinal av Paulus VI den 27 juni 1977. Den 25 november 1981 utnämndes han till prefekt över Troskongregationen, ordförande för påveliga bibelkommissionen och ordförande för den internationella påvliga teologiska kommissionen av Johannes Paulus II.

Den 6 november 1998 valdes han till vicedekan av kardinalskollegiet. Fyra år senare, 30 november 2002 bekräftade påven Johannes Paulus II valet av honom till dekan för kardinalskollegiet. I egenskap av dekan för kardinalerna ledde han begravningsmässan för sin företrädare Johannes Paulus II.Valet av Benediktus XVI gick på bara en dag, vilket antyder att kardinalerna var förhållandevis eniga i valet av kardinal Ratzinger som fyllde 78-år för några dagar sedan.Msgr Bernhard Koch är överväldigad av valet av Joseph Ratzinger.

- Det är den förste påven från Tyskland sedan medeltiden, det här är oerhört stort. Jag är glad att kyrkan fått en sådan stark person och djupt from människa som sin främste ledare