Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

25.5.05

Debatten: Repig LP-skiva mot ohjälplig omprövare

Oavgjort blev det i gårkvällens tungviktsmöte mellen Persson och Reinfeldt - åtminstone om man ska tro de svenskar som tillfrågades i en Sifo-mätning direkt efter TV-duellen. Själv är jag kluven.

Persson lät mest som en gammal repig LP-skiva som hakat upp sig. Inte många kommatecken har förändrats i hans retorik de senaste tio åren. Likväl lyckades han skickligt peka på ett antal svaga punkter i Reinfeldts resonemang. Varför ersättningsnivåerna bör vara 65 procent fick vi aldrig någon riktigt bra förklaring till. Och även om moderaterna tänkt nytt i mycket är det onekligen lite knepigt att nu attackera regeringen för att den sänker skatten.

Reinfeldt lyckades visa på ett nytänkande parti som sätter värderingar före teknik. Pressad om ersättningsnivåerna var han befriande ärlig och förklarade att han inte tänker göra procentsatser till religion. Han kan ändra sig (även där). Det visar på en politik bortom självsäkerhet och självtillräcklighet. Säkert kan det locka en del väljare och inte minst bidra till en omprövning av den stereotypa politikerbilden.

Samtidigt är det inte utan att man får en känsla av att omprövning blivit ett självändamål för Reinfeldt. I debatten bidrog det på ett rätt festligt sätt till att förvirra statsministern. Men ändå: Reinfeldts sätt att tala om moderaternas gamla respektive nya testament ger ibland intryck av att sossarna hade rätt. Den gamla högern hade huggtänder och ville bara ge rika mer i fickorna. Det blir lite fånigt. Moderaterna har haft problem med sin profil. Men sossarna har alltid försökt göra "högerspöket" farligare än vad det är.

Dessutom måste det sägas: sänkt skatt och enskilda alternativ till offentlig verksamhet är mer än teknik. Det går inte att rycka på axlarna och säga att driftform inte spelar roll så länge verksamheten är bra. Det gör det visst. Inflytandet måste bli bättre i offentlig vård, skola och omsorg. Men för dem som ledsnat och vill ta ut svängarna så måste det finnas möjlighet att starta eget. Föräldrar måste kunna ta över skolor, eller starta nya. Engagemang och alternativ pedagogik behövs som vitamininjektion och som just alternativ. Då är inte driftformen ointressant.

Detsamma med sänkt skatt. Vad det i grund och botten handlar om är att kunna leva på sin lön. Börja gärna med låg- och medelinkomsttagare. Men skatten måste sänkas för alla. Ska högskattepolitiken kunna brytas får inte de borgerliga partierna tävla om att lägga sig så nära sossarna som möjligt. Framförallt måste man vara tydlig om inriktningen.

Bromsas marschhastigheten av verkligheten är det en sak. Men kommer man aldrig upp i styrfart så lär det inte heller bli någon förändring.

2 Comments:

Blogger Magnus said...

Så vad tror du om Fredriks pondus? Har han nog med trovärdighet och styrka för att tex kunna knäppa göran på fingrarna vid uppenbara snedsteg?

Det känns fortfarande lite som att persson trots fantasilöshet kunde styra debatten.

5:53 em  
Blogger Patric Rylander said...

Kanske. Överraskning är ju ett av stridens grundelement fick jag lära mig i lumpen. Och Fredrik kan nog överraska ett tag till. Frågan är bara hur länge. Fredriks styrka är att han ger intryck av att ha en öppenhet som Persson med sin sjävgodhet tycks sakna. Det kan kanske gå hem i stugorna.

8:53 fm  

Skicka en kommentar

<< Home