Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

1.6.05

Barsebäck är väck

I natt stängde Barseväcks andra reaktor. Därmed är Barsebäck väck. Danskarna jublar och som kristdemokrat och tidigare aktivist i frågan borde man egentligen göra detsamma. Kristdemokraterna utgjorde ju tillsammans med centern och vpk avvecklingsalternativet linje 3 när det begav. Sedan dess har mycket vatten runnit genom reaktorbassängerna...

Eller egentligen inte. Problemet är att hela kärnkraftsfrågan har stått och stampat. Politikerna har velat fram och tillbaka och satsningarna på alternativ har varit halvhjärtade. Den långsiktighet och tydlighet som inte minst industrin behöver har saknats.

Danskarna har flera skäl att jubla. Förutom att den förhatliga siluetten på den svenska sidan slutat producera el kan de egna kolkraftverken elda på lite ytterligare. Och kärnkraftsindustrin på kontinenten och i Östeuropa har all anledning att hurra. Det är den oplanerade svenska avvecklingens största vinnare.

Tillsammans med sina röd/gröna kompisar visar sossarna på en svensk miljönationalism som har lite att göra med verklig miljöpolitik. Miljön och utsläppen känner inga gränser brukar det ofta heta. Någon borde upplysa sosseriet att det även gäller kärnkraften. Stänger vi kärnkraften här men bidrar till att hålla igång den i andra länder och samtidigt ökar på växthuseffekten genom att köpa el från olja och kol är ingenting vunnet, tvärtom.

Kärnkraften ska avvecklas, men det bör ske under ordnade former när det finns alternativ. Allt annat är dumdistrigt resursslöseri och ett spel för miljökulisserna.

Intressant förresten att notera att centern nu ser ut att ha blivit det borgerliga samarbetets främsta pådrivare. Gårdagens besked att partiet inte kommer att låta kärnkraften stå ivägen för maktskifte var en öppen hand till allianskamraterna. Tyvärr svarade folkpartiets partistyrelse snabbt med att kräva att Barsebäcks reaktorer ska laddas igen. Den öppna handen fick alltså en knuten näve till svar från Leijonborg. Medialt, men inte särskilt snyggt...

Kontentan ser ändå ut att vara att energipolitiken kan anses vara avförd som konfliktpunkt för en ny borgerlig regering. Bra!

2 Comments:

Blogger Magnus said...

Tror du folkpartiet kommer sluta med dumma utspel innan valet eller kan de bli kris?

10:28 em  
Blogger Patric Rylander said...

Kris tror jag inte att det blir, men jag tror inte heller att folkpartiet kommer att sluta med sina utspel. Och alla partier måste givetvis få tycka saker och driva sin politik. Frågan är vad som sägs och när och till vilket pris man är beredda att hålla fast vid sin egen syn. Enligt min uppfattning är det folkpartiet som är det borgerliga samarbetets svagaste länk, just för att de så ofta tror sig själva vara störst, bäst och vackrast :) För tydlighetens skull: den bedömningen gäller politiken på riksplanet.

3:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home