Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

22.3.05

Oroande ungdomsfylleri i Tyresö

85 procent av eleverna dricker alkohol regelbundet. Av dessa berusar sig 65 procent varje gång eller nästan varje gång de dricker. Det visar en drogenkät som genomförts om elevers tobaks-, alkohol- och narkotikavanor i årskurs 2 vid Tyresö gymnasium. Resultatet presenterades för barn- och utbildningsnämnden i måndags.

Vi sitter på en tickande bomb. Fler dricker mer och oftare i hela landet och det har blivit lättare att få tag på alkohol, inte minst smuggelsprit och hembränt. Samtidigt har Systembolaget förlängt sina öppettider och riksdag och regering bedriver en missriktad politik för att rädda skatteintäkter till staten.

Det är som att hälla bensin på en brasa. Ju tillgängligare och billigare alkoholen blir, desto mer ökar konsumtionen. Följden blir att fler kommer att drabbas av sjukdomar och kriminalitet på grund av alkoholen.

Tyresöenkäten visar på ett förändrat mönster: de som dricker är helt vanliga "Svensson"-killar och tjejer som sitter hemma i villan och super när mamma och pappa är borta. Föräldrafria-fester har många gånger ersatt det tidigare drickandet vid exempelvis luciafiranden.

Föräldrarna har en nyckelroll för att minska ungdomsfylleriet. Antagligen har många en ganska diffus bild av vad som händer i villan när mamma och pappa är borta. I Tyresö kommer kristdemokraterna därför att arbeta för ett stärkt samarbete mellan hem och skola. Föräldrarna behöver få stöd och information så att de bättre kan ta sitt vuxenansvar. I skolorna behöver ANT-undervisningen ses över. Ibland är den förlegad och verkningslös.

Resultatet av Drogenkäten visar att alkoholen är det särklassigt största problemet bland gymnasieungdomarna i Tyresö. Men även narkotika är lätt och billigt att få tag på. 27 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet har någon gång använt narkotika. Den vanligaste drogen är cannabis.