Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

4.7.06

Enighet om fastighetsskatten - nu väntar familjepolitiken

Alliansen är överens om fastighetsskatten. Moderaterna, folkpartiet och centern har i princip anslutit sig till kristdemokraternas förslag om att avskaffa fastighetsskatten och ersätta den med en låg kommunal avgift. Beskedet är välkommet och innebär att skattebördan lättas på ett tydligt och konkret sätt. En av de orättfärdigaste och mest obegripliga skatterna försvinner. Efter 2008 ska vi inte längre behöva straffas för grannarnas renoveringar och lyckade husförsäljningar.

Med dagens besked har Alliansen definitivt återtagit initiativet från vänsterkartellen. Hägglund, Reinfeldt, Leijonborg och Olofsson har visat att de kan komma överens i svåra knäckfrågor. Moderatledaren har samtidigt börjat återfå lite av sin profil som skattesänkare från att för inte så länge sedan låtit som en sosse i fastighetskattefrågan. Allt annat var viktigare än att lätta boskattebördan.

Nu väntar vi på nästa steg. Går det att komma överens om fastighetsskatten borde det inte vara omöjligt att ge tydligt besked om att familjepolitiken läggs om efter valet. Familjerna ska bestämma och förskola vara en möjlighet, inte en skyldighet som det har blivit i dag. För att öka flexibiliteten och göra det möjligt att vara hemma längre som komplement eller alternativ till annan barnomsorg ska det finnas kommunala vårdnadsbidrag.

Kd hade bästa lösningen om fastighetsskatten. Det har nu de andra allianspartierna bekräftat. Sätt er vid förhandlingsbordet så ska ni se att kristdemokraterna även har den bästa modellen för en ny familjepolitik