Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

12.7.06

Mp dubbelspelar om vårdnadsbidraget

Att vara miljöpartist är tydligen att vara kluven, väldigt kluven. Marie Åkesdotter och mp i Tyresö har utmärkt sig som hårda kritiker mot möjligheten att vara dagbarnvårdare åt enbart eget barn, det så kallade kommunala vårdnadsbidraget. De har dessutom gjort det i ordalag som tydligt visar att invändningarna handlar om principer snarare än teknik.


På andra sidan kommungränserna ser det annorlunda ut. I Nacka gick mp i höstas samman med de borgerliga partierna för att göra det möjligt att vara dagbarnvårdare åt enbart eget/egna barn. I Stockholm lägger de gröna gemensamma motioner med kristdemokraterna om bland annat just genomförandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag. I riksdagen driver miljöpartisterna också på för valfrihet i barnomsorgen.

Nu senast beslutade miljöpartiets kongress i Borås att ”samhällets stöd till barnomsorgen ska komma alla föräldrar till del”. Det innebär ett tydligt ställningstagande för något slags kommunalt vårdnadsbidrag. Men i Tyresö säger mp under ledning av Marie Åkesdotter nej, nej. Politikerna ska bestämma och föräldrarna inte ha något val. Det är tråkigt att miljöpartiet i vår kommun mer och mer har blivit en dålig kopia av vänsterpartiet.

Med bara några få månader kvar till valet är det dags att ge besked om vad en röst på miljöpartiet egentligen innebär. Tänker Åkesdotter och hennes gröna kamrater strunta i sitt eget partis kongressbeslut? Eller tänker de göra helt om och göra gemensam sak med kristdemokraterna för en politik som satsar på förskolan och samtidigt gör det praktiskt möjligt att vara hemma med barnen som alternativ eller komplement till annan barnomsorg?

Tyresöväljarna har rätt att få veta. Mp-språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand vill nog också ha besked.