Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

7.10.05

Låt AD jobba!

Arbetsdomstolen är en institution som då och då ifrågasätts. Nu finns två konkreta fall från Stockholm som definitivt bör bli fall för AD-granskning. Det gäller naturligtvis konflikten på Connex, som kör tunnelbanan på uppdrag av SL.

Dels är det ett måste att pröva uppsägningen av fackordföranden Per Johansson. Blotta misstanken att han sagts upp på grund av att han tufft tog striden för arbetsmiljön gör en granskning nödvändig. Det är inte acceptabelt om fackliga förtroende män sägs upp eller skräms till tystnad för att de gör vad de är valda för, slår vakt om medlemmarnas intressen och arbetssituation. Facklig verksamhet är en självklarhet för en social marknadsekonomi. I en demokrati som dessutom har meddelarskydd är är det en rättighet att få prata med media, även om det inte alltid är i smickrande ordalag för arbetsgivaren.

Dels måste den vilda strejken i går morse prövas. Lagar och avtal måste följas, annars kommer hela den svenska kollektivavtalsmodellen att undergrävas. Pöbelfasoner är det effektivaste sättet att gräva fackets egen grav. Fackklubbar och enskilda fackanslutna ska inte kunna göra vad som helst utan att det centrala facket drabbas av skadestånd. I det här fallet är det uppenbart att Seko egentligen applåderar den vilda strejken, men utåt tar man halvhjärtat avstånd för att inte solklart bli fälld i AD. Konsekvensen kan bli anarki på arbetsmarknaden.

Så låt AD göra sitt jobb. Skrämmer Connex anställda till tystnad måste SL ta en funderare till om företagaget verkligen ska få fortsätta att sköta tunnelbanetrafiken. Var strejken i går morse å andra sidan avtalsvidrig i ordets formella bemärkelse måste straffet bli kännbart, för de inblandade och för facket.