Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

9.9.05

Nacka och Sollentuna visar vägen

Det är skillnad på kommunpolitiker och kommunpolitiker. En del har blivit tjänstemän som mest ägnar sig åt att administrera. De vågar inte tänka nytt och allt som luktar åsikter, politik och värderingar skyr man för att det också kan innebära ett risktagande. Bland dessa kommunpolitiker är pragmatism det vackraste av alla ord och de hörs ofta beklaga sig över hur dyrt, svårt eller olagligt saker kan tänkas vara.

Och så finns det en annan kategori: de som ser möjligheter, gärna tänker nytt och tänjer gränser, allt för att nå resultat och förbättra för kommuninvånarna.

Vilken av de båda kategorierna Sverige behöver fler av är ganska lätt att svara på. Den som tycker att Sverige har tillräckligt med valfrihet, myndigförklarade föräldrar och ett skattetryck på acceptabel nivå föredrar tjänstemannapolitiker. Vi andra väljer politiker med idéer, visioner och engagemang. För oss är bland andra Nackas kommunalråd Mats Gerdau (m) och Sollentunas Maria Stockhaus (m) förebilder.

I Svenska Dagbladet idag presenterar de en modell som skulle innebära en valfrihetsrevolution för familjerna. Av politiska och juridiska skäl vill de inte kalla det kommunalt vårdnadsbidrag, och i ordets egentliga bemärkelse är det inte det heller. Men det är ganska nära. Tekniken är inte heller det viktigaste. Det överordnade är att hitta en lösning som skapar rättvisa inom barnomsorgen, som ger föräldrarna mer tid för barnen och rättar till den obalans som ger gigantiska subventioner åt de familjer som gör som politikerna vill (anlitar kommunal barnomsorg) medan de andra straffas och i princip inte får någonting utöver barnbidrag och föräldrapeng.

Jag och min fru kommer att försöka vara hemma med Agnes tills hon fyller två år. Vi vill ha tid för henne och tror att hon mår bäst tillsammans med oss under den tiden. Det är familjer i vår situation som skulle ha störst nytta av ett system som gör det möjligt att vara dagbarnvårdare för egna barn. Inte i första hand som ett alternativ till dagis, utan för att vinna några månader tillsammans. Det är tid som aldrig kommer tillbaka. Med Nacka/Sollentuna-modellen blir det möjligt att kombinera mer tid för barnen och dagis.

Nu återstår det att se vad länets övriga borgerligt styrda kommuner hittar på. I Tyresö verkar utredningen om ett kommunalt vårdnadsbidrag ha kört fast i den kommunala byråkratin. En snabb blick över kommungränsen, eller i dagens Svenska Dagbladet, kanske skulle ändra på den saken...