Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

22.8.05

Låt hela länet rösta om biltullarna

Låt alla rösta om biltullarna, inte bara dem som väljer mellan tunnelbana och ett antal busslinjer. Även kranskommunerna måste ha rätt att säga sin mening nu när hotet är verkligt. Frågorna i folkomröstningen måste dessutom vara enkla och tydliga. Det får inte råda någon tvekan om vad vi röstar om.

De kraven riktar Ewa Samuelsson som är kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad till alla kommunstyrelseordföranden och vice ordföranden i Stockholms län inför ett möte som Annika Billström sammankallat till på onsdag. Jag instämmer. Omröstning i hela länet och enkla frågor är ett legitimitetskrav - annars blir folkomröstningen värdelös.

Så här skriver Ewa Samuelsson:


"Stockholm den 19 augusti 2005

Inför överläggningen om trängselavgifter med Stockholms stadStrax före valet 2002 lovade Annika Billström att inte genomföra trängselavgifter. Sedan dess har frågan genomsyrats av ett genomgående svek gentemot väljarna. Stockholmsförsöket ska genomföras med start den 3 januari och avslutas den 31 juli 2006. Stockholms stads kommunfullmäktige har beslutat att hålla en folkomröstning i frågan på valdagen den 17 september 2006.

Eftersom Stockholmsförsöket är just ett försök innebär folkomröstningen ett avgörande om trängselavgifter ska permanentas i Stockholms stad. Vi kristdemokrater tycker att väljarna behandlats på ett ovärdigt sätt i den här frågan. Detta svek kan nu komma att fullföljas genom att folkomröstningen läggs upp på ett felaktigt sätt. Därför skriver jag till Dig för att peka på de för oss helt avgörande frågorna om en trovärdig folkomröstning ska kunna komma till stånd.

1. Medborgarna i hela länet måste få möjlighet att rösta.
Folkomröstningar bör hållas i samliga länets kommuner med samma frågor som de som ställs i Stockholms stad. När Kommunfullmäktige i staden ska sammanträda efter valet för att ta ställning till trängselavgifternas framtid, måste folkomröstningens legitimitet vara stor. Länets medborgare är minst lika berörda som de som bor i Stockholms stad. Detta bevisas inte minst genom den satsning som nu görs på kollektivtrafik med direktbussar utifrån andra kommuner i länet.

Länets samtliga medborgare har en demokratisk rätt att också få påverka frågan om trängselavgifternas framtid. Om det inte blir så saknar folkomröstningen trovärdighet.

2. Frågorna i folkomröstningen måste vara enkla och tydliga.
För att Kommunfullmäktige i Stockholms stad ska kunna göra en entydig tolkning av resultatet av folkomröstningen får den inte innehålla mer än en Ja-linje och en Nej-linje. Allt annat innebär att folkviljan i denna fråga blir mycket svårtolkad och att medborgarna när de röstar inte kan förutse effekten av att de deltar i folkomröstningen. Krav kan komma att ställas på att de olika linjerna ska räknas samman på olika sätt. Utan att dessa båda krav uppfylls menar vi att folkomröstningen saknar trovärdighet och legitimitet. Denna har då utformats för att uppfylla majoritetens i Stockholms stads krav på att få sina interna partiproblem avgjorda – inte för att utgöra grund för hur en för regionen viktig trafik- och miljöfråga ska avgöras.

Frågan om trängselavgifter i Stockholm har kantats av brutna vallöften, politisk kohandel och juridiska processer. Den är också ett exempel där det kommunala självstyret körts över på ett flagrant sätt. Låt nu inte också folkomröstningen präglas av de partitaktiska hänsynen utan leda till ett tydligt och lättolkat resultat där alla som är berörda får möjlighet att avgöra denna fråga.

Jag vill uppmana Dig som företrädare för Ditt parti och Din kommun att agera så att dessa båda krav kan uppfyllas.

Ewa Samuelsson
Gruppledare
Kristdemokraterna i Stockholm Stad"