Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

26.8.05

Nya moderater med gammal (s)katteretorik

De gamla moderaterna behövde reformeras. Men Reinfeldts reformer luddar inte bara till profilen för det största oppositionspartiet. Det bidrar också till att cementera orättvisor och märkligheter i det socialdemokratiska samhällsbygget.

Omsvängningen i skattefrågan har nog aldrig uttryckts så tydligt som när Reinfeldt i går uppmanade ombuden att tänka på att varje krona i sänkt fastighetsskatt också är en krona mindre för att amortera statsskulden, sänka inkomstskatten eller förbättra skolan. En del måste stå tillbaka.

På något sätt känns argumentationen bekant, alldeles för bekant, men från ett något större och rödare parti på andra sidan blockgränsen. Det finns alltid hål att stoppa skattebetalarnas pengar i. Det finns alltid saker som väger tyngre än att rulla tillbaka skattestenen och ge medborgarna större möjlighet att leva på sin lön.

Varför fullföljer inte Reinfeldt argumentationlinjen: om vi höjer fastighetsskatten och skippar att sänka inkomstskatten kan vi amortera ännu snabbare på statsskulden och använda mer pengar till att flytta mellan offenliga inrättningar.

Kontentan av Reinfeldts tal kan sägas vara att moderaterna inte längre är beredda att ta kampen mot den orättvisa fastighetsskatten. Kristdemokraterna står numera ensamma om att kavla upp ärmarna och vilja avskaffa boskatten. Skattesänkningar verkar över huvud taget väga ganska lätt i de nya moderaternas politik.

Att m-ledaren ställer sänkt fastighetsskatt mot förbättringar i skolan går dessutom att tolka som att skolan med automatik blir bättre bara den får mer pengar. Kvalitet i offentlig verksamhet blir alltså ytterst en fråga om hur mycket pengar den disponerar. Därmed trampar han verkligen i skatteklaveret och spelar samma tröttsamma melodi som sossarna när de motiverar höjd skatt med att vården, skolan och omsorgen behöver förbättras.

Ekonomiska resurser är inte ointressant, men det finns ingen direkt koppling mellan högt skattetryck och kvaliteten på offentlig verksamhet. Om det gjorde det skulle landet med världens högsta skattetryck också ha världens bästa skola och sakna vårdköer.

Det är dags för Reinfeldt och moderaterna att göra halt. Just nu känns det som att allt flyter. Det är inte bra och riskerar på sikt att urholka förtroendet för moderaternas vilja till en politisk kursomläggning efter valet nästa höst.

4 Comments:

Blogger Magnus said...

Tar mig friheten att länka till dig från min blogg...

http://westerstrand.blogspot.com

10:37 em  
Blogger Patric Rylander said...

Ok så Reinfeldt går till val på en politik och kommer när valet är vunnet att genomföra en annan? Nja, jag är tveksam till hur ärligt det är mot väljarna. Än så länge ser det ut att vara taktiskt. Men erfarenheten tycker jag visar att det som är blaskigt och färdigkompromissat redan före ett val knappast blir tydligare och bättre efter när man tvingas kompromissa och verkligheten sätter mängder med krokben.

Siktar man mot stjärnorna före valet når man trädtopparna efter. Siktar man mot trädtopparna före blir det magplask efter.

Reinfeldt spelar ett högt spel.

10:59 fm  
Blogger Patric Rylander said...

Borgerligheten har inte råd att misslyckas en gång till. Blir det inte verklig förändring är förtroendet förbrukat. Förra gången var cirkusen på familjepolitikens område en ren parodi. För att inte tala om Olof Johanssons bravader.

Nu är borgerligheten samsnackad. Det är till stora delar positivt. Men det är oroande att det största partiet numera är så luddigt i kanten.

För tillfället applåderar alla. Men hur länge håller nyhetens behag? Hur länge kommer modratväljarna köpa att partiledningen springer ifrån tidigare kläpphästar och helt plötsligt börjar krama exempelvis fastighetsskatten?

8:18 em  
Blogger Patric Rylander said...

Alliansen gör det svårare för de små partierna att profilera sig och hittills talar tyvärr opinionssiffrorna sitt tydliga språk. De enda som verkligen har tjänat opinionsmässigt på alliansbygget är moderaterna.

Du gör samma misstagt io ditt resonemang som jag tycker att kristdemokraterna ofta har en tendens att göra: kärnväljarna kanske inte byter parti eller hoppar över blockgränsen i första taget. Men de kan låta bli att rösta över huvud taget. Känns det gamla partiet eller blocket alltför främmande i sin nyorientering kommer nog en hel del välja att nöta soffan framför att slita skorna på vägen till vallokalen.

Där är vi inte ännu. Men räkna inte med att borgerliga väljare alltid ska rösta på borgerliga partier. De vill se politiskt resultat, annars kommer många med mig låta bli att rösta.

10:11 fm  

Skicka en kommentar

<< Home