Patric Rylander

Välkommen till min blogg! Här skriver jag om den "lilla" och den "stora" världen ur mitt perspektiv. Mitt liv handlar mycket om min fru Rakel, vår dotter Agnes, vår nyfödde kille Edvin, katterna Gösta och Sune och vårt radhus i Krusboda i Tyresö. Borgerlig och värdekonservativ kristdemokrat.

Namn:
Plats: Tyresö, Stockholm, Sweden

Snart 40 och sysslat med samhällsfrågor under större delen av mitt liv, genom kd, men också som ledarskribent vid flera landsortstidningar. Praktiserande katolik och stolt far. Numera kanslichef för kd i Stadshuset, men här skriver jag inte som tjänsteman utan som tyckare och kd-politiker.

29.9.05

Stoppa mopedhuliganismen i Krusboda!

I våras blev det stopp för sopbilar på gångarna i Krusboda. Droppen blev en incident där det var nära att ett litet barn blev påkört. Det var ett klokt beslut. Gatorna är smala och trånga och lämpar sig inte för biltrafik över huvud taget, allra minst för lastbilar. Där ska barn kunna leka och sprida ut sina leksaker utan att riskera att bli påkörda.

Sopbilarna är alltså borta men under våren och sommaren har i stället mopedproblemet ökat. I Krusboda är det förbjudet att köra moped men det finns det alltför många alltför unga som högaktningsfullt struntar i.

Den stora frågan är: var finns föräldrarna? Bryr de sig inte om att det är en tidsfråga innan små barn eller gamla blir påkörda och allvarligt skadade? Som mamma eller pappa går det inte att se mellan fingrarna när omyndiga riskerar andras hälsa och, i värsta fall, till och med liv.

Eftersom situationen är som den är måste även samfälligheten fundera ett varv till på vad som kan göras. En del har redan gjorts, men det räcker tydligen inte. Kanske är det dags att utöka väktarbolagens närvaro i Krusboda, åtminstone på helgkvällar under de varma månaderna?

Även kommunen kan dra sitt strå till stacken för att skapa tryggare gator i området. Vad som behövs är ett åtgärdspaket som klarar ut vem som ansvarar för vad och som försöker hitta nya kreativa idéer för Krusboda och andra delar av kommunen som hemsöks av mopedhuliganer.

Nästa sommar måste det bli bättre än i år.

3 Comments:

Blogger paradox55 said...

Det här gäller litet här och var i Tyresö och inte bara i Krusboda.

Det är dåligt med trafikregler och trafikvett bland ungdomarna. Det är nog tyvärr inget nytt problem.

3:25 em  
Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 said...

Självfallet så får mopedisterna sakta och försiktigt köra in mopeden till berört cykelförråd eller egen tomt, men det är ju inte det ditt handlar om.

Själv brukar jag säga till och ibland stoppa de som buskör. En del lyssnar, andra blir sura och ytterligare några fäller mindre välformulerade ord över att jag "lägger mig i".

Jag tycker att vi ska undvika vaktbolag så långt det är möjligt och istället prata direkt med ungdomarna. Och i synnerhet när det handlar om i grunden rätt "vattenkammade" ungdomar, som oftast bor i området eller besöker någon i området.

Även om en del blir sura för stunden så vet jag att de flesta hyser respekt för raka tag och uppriktigthet. Och det är bra om andra vuxna än de egna föräldrarna säger till när saker är fel.

Mona Nyberg som är rektor på Krusboda skola brukar i olika sammanhang säga att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn. D.v.s att alla vi vuxna efter förmåga ska säga till när något är fel. Och jag vet att du besitter en stor förmåga.

Alltså, inget "skvaller", inga vaktbolag, men offensivt, rakt och uppriktigt.

7:31 em  
Blogger Patric Rylander said...

Föräldrarna har givetvis ansvaret, men vad gör man om alltför många inte tar sitt ansvar? Problemet är ju inte helt nytt i Krusboda och så vitt jag kan förstå har det bara blivit värre och värre. Vaktbolag är ingen bra lösning, men dock ett alternativ om inget annat funkar. Samfälligheten eller föräldrarna kanske har andra förslag. Men något måste definitivt göras. Så här kan det inte fortsätta.

10:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home